BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Jumaat, 3 Julai 2009

training lg da

.........
Sblm pi training tu aku lepak lu kat kch di rumah kwn aku..Ari sabtu tu 27.6 kitaorg pi lepak kat sukmaria lu pi lyn hot fm liga juara..sume penyampai2 hot fm turun..ramai tul peminat2 dr srwk ni smpai jem jln nk pi sana tu..so lps lepak2,cuci mata, aku pn blah dr situ pi check in utk hadir kursus tu...




pnt tp best...cm ni la slalu t’jd lps aku blk dr satu2 kursus...pnt sbb jadual yg padat dr pg smpai mlm...best lak sbb dpt outstation dan dpt relaks skit kat sana smbl b’cuti...heheh...so kali ni aku kena pi kursus b’tajuk Pembangunan Insan Cemerlang lak b’tempat di hotel Merdeka Palace and Suite...dlm byk2 aku dok,hotel ni plg best..mkn,bilik,p’sekitaran...almaklum la 5star kan...





Kursus ni best gk..dpt meningkatkan jati diri kite...cm ne kite nk jd pekerja yg cemerlang...Yg plg penting dia ckp kena pandai ambik hati bos...bodek la tu kalu nk tau...hehe...

Kursus tu b’akhir pd 1.7..ptg tu aku ingat nk stay lu kat kch,tp org ppd col sbb suh dtg ambik tiket aku ke kl 3.7 ni sbb aku ada 1 lg training di ganu kite...hehe...holiday lg la nati...so aku dh lwt,aku gerak lu ek...bye...





Jumaat, 26 Jun 2009

Pengalam Pertama beli emas

................

Lama gilak kamek sik molah cerita kat sitok...sori la...mek bz skit la skrg...tmbh2 ngn penyusunan blk tugas2 yg pihak sekolah wat ari tu...siot tul...keje org lain pn aku kne wat gk...geram tul...ari ahad ni 28.6.09 ni lak kne pi kursus lak 4ari kat Merdeka Palace di kuching...Leh la lari dr skolah yg m’bosankn ni...hehe...

Opss....sbnrnya nk citer ttg pengalaman pertama aku beli emas ari tu...aku pi bli ari tu 16.6.2009 dengan harga Rm 11370 ngn agen Public gold dr srwk ni...ruginye...aku beli time mhl time tu...lps tu harga down hbs...tp x pe...insyaallah harga ni akan naik blk sbb keuntungan main emas ni x leh tgk dlm sebulan je...kite kne tgk pd tahunan...insyaallah harga thn dpn akan trus naik...

So tgh hari tu aku pi la ambik duit lu kat Agro Bank ngn kwn aku sbg pengiring aru tu...risau gk ambik byk2 ni..tp x la byk sgt dlm rm12k je...so col la mamat tu nk jumpe utk proses jual beli...dia suh aku tngu kat petronas di matang tu...ari lak hujan ari tu...hjn rahmat kot...so jumpe la dia dan dia bawak pi minum kat restoran kat area tu...sembang punye sembang lps tu lps siap urus niaga so blk la...

Cm tu je la...best tau lps dpt tgk emas seketul jd milik kite ni...so sape2 yg berminat trus kn la hajat anda tu...untung tahunan ngn emas ni 20% plg kurang tau...lg tngi dr dividen asb...so beli jgn x beli...

Khamis, 11 Jun 2009

2-3 hari ni

..................

2-3 ari ni aku bad mood dan sedih je rasa...knape???ntah...biar lah rahsia...tp dh lama x rasa sedih sbb mende ni tau..seksa jiwa dan raga tul...arghhhh...sume sama je...suke wat sakit hati....

Jumaat, 29 Mei 2009

Gaya guru gerai nyamai...

.....

Slmt hari gawai sume utk geng2 dayak di srwk ni...tau x maksud gaya guru gerai nyamai...ala...cm kite la slmt hari raya kan...dia orgnye ialah slmt pjg umur,dan murah rezeki...Bestnye bercuti 4hari...

Apa nk dibuat la dr ari sabtu smpai isnin ni ek...emm...rugi x book tiket blk kg je..aduh...kalu umh dekat2 dh lama aku drive...nasib la krajaan x buat lg jambatan hubung srwk ni ngn johor...ceh..bunyi cm dekat je kn...haha...nk hubung penang ngn tnh bsr pn dh mkn juta2...ni lg la yg ribu2 km kn...

pejam celik dh sethn dh aku kat srwk ni...ingat lg thn lps aku smpai kat srwk ni time dekat2 nk gawai gk...time tu blur je x tau nk wat pe...last2 pi naik moto pi semantan je tgk org memancing...lps tu tgk kreta t'babas sbb mabuk...

kalu korang nk tau mmg mlm utk mabuk la gawai ni...nk gk aku pi umh pjg tgk pesta diaorg...org ckp kalu untung2 dpt je gerek (awex) wat tido sbb diaorg dh x sedar time tu...org ckp la...aku x la wat..hehe....

ok...stakat ni je...bye2...

Khamis, 14 Mei 2009

Program pelaburan emas

.............................

Skim ini sangat menarik bagi kakitangan kerajaan kerana ia memberi peluang untuk mendapat pendapatan tambahan secara bulanan. Skim ini tidak lah menjanjikan anda menjadi kaya sekelip mata, atau menjanjikan anda menjadi seorang jutawan. Jika itu lah impian anda, baik lupakan. Kerana skim PPS(Pembelian, Pemilikan dan Simpan) ini bukanlah satu skim cepat kaya atau MLM atau seangkatan dengannya.



gold bar 100g

Yang lebih menarik bagi kakitangan kerajaan kerana untuk menyertai skim ini, anda tidak perlukan modal sesen pun, kerana anda layak mendapat pinjaman peribadi bank/personel loan dengan mudah.

Disini, saya cuba lakarkan contoh perkiraan mudah dan ringkas:

Pembiayaan : Personel loan Agro Bank
Interest rate semasa 5.0, pembiayaan 10tahun:

Minima belian emas = 200g
Harga semasa hari ini(14/5/09) mengikut etika emas/gram = RM129.15 bg kali pertama beli
Jumlah harga untuk 200g = RM25830

Jumlah personel loan diperlukan = RM30000
Bayar bank bulan2(monthly installment) = RM358x 10thn = RM42960

Hibah diperoleh oleh pembeli = RM600/month
Untung = Hibah – monthly installment = RM242

Melalui skim ini, anda akan dapat 3 bentuk keuntungan:
1)Keuntungan hibah 10 tahun pelaburan (kasar) = RM242×12bln = RM2904 x 10tahun = RM29040

2)Keuntungan kenaikan harga emas itu sendiri, andaikan mengikut trend 10 tahun lepas, kenaikan adalah melebihi 20%setahun pergram = 20% x 12915 = 2583×10tahun = RM25830.so untuk 200g anda beli =RM51660 (kenaikan harga) + RM25830 = Harga emas anda seberat 200g selepas 10 tahun iaitu RM77490

3)Keuntungan dari emas 200g yg anda tidak keluar modal satu sen pun = RM51,660

Jumlah keuntungan selepas 10 tahun= Kenaikan harga + hibah + emas 200g yg modalnya anda tidak keluarkan= RM51660 + RM2940 + RM77,490 = RM 132,090

Jadi saya katakan, 10 tahun dari sekarang anda akan dpt keuntungan RM106,260



Isnin, 11 Mei 2009

fly to sibu

...............

Sibu....first time aku jejakkan kaki ke sini...dpt pi pn sbb aku dihantar terpilih utk kursus anjuran kementerian aku ni...so nk dgr citer ttg aku ke Sibu x?heheh...

Kali ni aku kne jd peserta utk kursus pengukuhan pasukan lak anjuran bhgn sumber manusia KPM..serba sedikit ttg objektif kursus ni adalah utk memantapkn lg pengurusan,team work,kualiti kerja berkumpulan dlm organisasi jbtn pelajaran ni..jadual dia mmg leh thn la padat..pnt tul...tp apa pn mmg best tau..byk yg aku dpt pelajari utk lebih memantapkan lg kualiti kerja,jati diri dan ketakwaan..


pemandangan bandar sibu


2.3.2009

Ingat mls nk turun Kuching minggu ni sbb last week dh turun...almaklum la last week poket ku ini dh bocor byk...tp minggu ni t’paksa turun gk sbb nk pi ke travel agency ambik tiket flight aku utk se sibu keesokkannya..emm..alang2 dh turun aku lepak trus je la umh kwn aku kat kch tu..

So lps ambik tiket aku pn x tau dh nk wat pe..geng2 lain blk semenanjung..kwn kat lundu lak x nk mai..tiba2 perut ku berdendang..tgk la jam...ow...patut la dh waktu lunch...so pe lg cr la kdai mkn...lps dh isi full tank aku pn pusing2 la kat kch ni keseorangan..kecian kat aku...mujur la x dikacau oleh awex2 sana...heheh...

Ari pn dh msk maghrib..so aku pi la umh kwn aku kat bt 3 tu...opss...bkn bt 2 k walaupn tau diaorg mmg ada 2 bt..haha..so lps mandi sume dok la lyn af jap walaupn tau mmg af ni m’bosankn...tp tgk gk kn..tgh dok lyn tu tiba2 kwn dr lundu mai..ni mesti jiwa kacau ni...td aku ajak x nk mai..haha...gaduh ngn awex nye psl mai gk akhirnye sorg2 mlm tu..so aku kuar la dia menemani dia yg ngh jiwa kacau tu utk melupakan kesakitan hati yg dialaminye tu...hahah...mujur la cik moon i tu x wat hal slalu...kalu x jiwa kacau gk aku...thanks cik moon..

So mlm tu kitaorg pi mkn,puysing2 kch yg ntah bape puluh kali aku pusing ni..borim tul sini...x de sgt aktiviti mlm...last2 pi petanak,mjc,x pn bako..last2 bosan ngt lepak je la kat karaoke..melalak mlm2 best gk smbl cuci mata..hehe...

aku suke cermin diri..hehe

3.3.2009

Smlm blk lwt...bgn pn t’babas la skit...almaklum la org bujang kn...so dh siap2 tu kitaorg b’3 pi la mkn kat bt 7 tu..kirenye sini tpt mkn yg ramai geng2 semenanjung pi..so dlm kol 2pm aku pn pi la check in msk..bosan gk dok sorg2 kat aiport ni...flight ku kol 1550..

so tiba la masa utk gerak...ala...aku ingat naik foker...tp org opis bg naik boieng gk..x dpt la nk rasa naik flight kecik tu..org ckp naik foker takut..sbb dia jnis kecik,so rasa melayang je..so aku pn nk rasa gk cm ne tu..huhu walaupn aku sbnrnye penakut...

saje hbs kn masa 35minit tu dgn snap2 gmbr



dlm 35minit so smpai la kat sibu ni...kalu jln darat mkn masa 5jam,air lak 4 jam..tp x nk la dok naik kete...sakit pinggang je...dh la jln sini bkn cm semenanjung ada highway..bndr sibu ni bndr lama..sini org ckp best tau...best ngn apa nk tau?haha...utk org muda hapening la..ada pub,karaok,ayam2 pn ada..tp sini mmg gangster2 cina la pegang...korang dtg sini jgn la nk wat otai lak...nati putus leher
tu...so aku pn cr la teksi nk pi hotel..so slama 4 ari ni aku dok kat hotel kingwood...leh thn gk hotel ni...

jln laut gunakan express bot


mlm tu start la ngn taklimat serba sedikit..kol 11 hbs dan aku pn tido la b’pelokkn bantal yg lembut tu...aduh...peluk bantal je ke ni...haha...


4.5.2009

Arghh...ngatok lg la...x puas rasa tido...kol 6.30am dh kne bgn utk aerobik...bgn2,gosok gigi,siap2 skit trus pi..siap poco2 lg tau...lps tu kitaorg pi bfast...isi perut smpai full,lps tu naik mandi dan siap2 la utk start class...

Ptg tu ada aktiviti luar lak..pnt tul main game...sume aktiviti dia wat objektifnye adalah utk kite keje dlm pasukan...kalu keje sorg2 mmg x jd la..x de kualiti..so byk aku blaja disini...ptg tu lps hbs aktiviti aku pn kuar jap ngn kwn pi jln bndr sibu...nk pi cr manik yg mak aku kirim...time jln tu aku tgk byk tul pub,disco,ayam2 indon,ayam aroyo,local...t’gugat iman mek nanga tok...



aktiviti b'pasukan

So time aku on da way blk hotel tu tiba2 je ribut melanda...mmg dahsyat gile la...smpai mmg rasa cm nk terbang je...tp syukur la aku x terbang...kalu x dh smpai klate kot...haha...

5.5.2009

Pg ni pn aku dipaksa utk bgn awl gk..senaman pg ni ada berat skit la..x mcm kemarin main poco2,joget2...ari ni katanya ada aktiviti berat skit...so lps hbs tu pi mkn,siap2 turun class..bab dlm class tu x yah citer la...byk ngt aktiviti dan ceramah...aku pn dh lupe apa dia...huhu...

Ptg tu aktiviti hbs jam 5.30...bdn pn b’peloh2...dpt terjun swiming pool best gk ni...so plan la ngn geng2 lain nk pi...tp naik bilik tu dh landing,cik munie lak col sedar2 dh kol 7...so x jd la ari tu..


tak sempat nk terjun sini

Mlm tu kitaorg ada pertandingan karaoke...so wat la kat pub dlm hotel tu...bkn main lg dok nyanyi bdk2 ni..leh thn suara ek...so aku dh x larat la nk join diorg dok lyn nyanyi,minum...so kol 12 aku naik bilik...

Mata dh ngatok..tp x leh tido...so lyn borak ngn cik muni la...tiba2 tpn bilik berdering...opss...sape lak col mlm2 ni...hrmm...awex bilik sblh ke col...haha...mana tau kot2 nk jadikn aku bantal pelok dia ke mlm ni...syok gk tu....hahah...tp bkn la...jgn pikir lain k...urustia kursus ni col aku ajak lepak kat bilik dia...saje dia nk wat geng dia sorg2...so dok la lyn borak ngn dia,tnye tu ini...so dh kol 3 aku pn blk tido...

6.5.2009

Ari ni ari last utk aku kat sibu ni...maknanya aku dh nk hbs la menulis diari aku ni...waduh...mls gile nk bg n pg tu...mujur la x de senaman ari ni...kalu x tumbang gk aku pg tu..ari ni last day...so jadual ari ni smpai tgh hari je...aktiviti ari ni wat cr harta karun..best gk la...b’peloh2 aku lari sana sini...

yg best nye aku jumpe kunci utk buka kotak tu...tp guna tektik kotor...haha...thanks pd fesi yg bocorkn rahsia tempat diaorg sorok kunci tu...haha...so kursus ni hbs kol 12 ari tu..

Emm...flight aku kol 5.10...nk check out pn awl lg...so aku landing lu dlm bilik...smbl isi masa tu gayut la ngn cik muni lu...wahh...dh lwt...tgk2 jam dh kol 4..pi mandi,siap2 turun bwh check out...waduh...risau bangat aku ni...mati aku kalu dh x leh msk...mujur la teksi tu pecut hbs...last2 dlm kol 4.40 smpai gk...so slmt la aku mendarat di kuching kol 5.35pm...

Wslm....


kumpulan aku..'exora'..we are the best..




hepi mother's day...

....
tanggal 10 mei setiap bln 1 dunia akn sambut hari ibu...so di sini x t'lewat kot aku nk ucap kn gak slmt hari ibu utk ibu2 seluruh dunia...khususnya utk mak aku la...Pn Maznah bt Senawi dan juga hepi birthday 10.5.1958....smoga sihat selalu,pjg umo,murah rezeki,dikuatkn iman...



Khamis, 30 April 2009

Tajam ke mata pedang tu...


......

haha...pe kena mengena ngn tajuk tu ek...ntah la...perumpamaan je kot...tp tul la tu kn...kata2 lbh tajam lg dr mata pedang... sakitnye aku ditikam oleh kata2 seorg sahabat ku smlm...apa pn thanks la ats ceramah u smlm tu...x kisah pn...i ske dgr...tp kne ubah skit kot cara nk menegur org tu...kalu silap org maybe dia leh wat lg membenci...

tringat time2 blaja dulu...geng2 surau dan geng2 brutal...aku lak jnis 2 alam...hahah...geng surau aku msk,geng brutal pn aku join...so kalu nk wat jht sgt pn x leh la sbb nati apa kata kwn aku yg geng surau tu lak kn... so aku tgk kadang2 geng2 surau ni t'lampau radikal la dlm m'beri nasihat pd geng2 brutal ni...fahaman diaorg lain ngn org alim ni...

so di sini la perlu kite main cara psychology...kadang2 kamu join gk la lepak ngn diaorg,tgk cara diaorg,lps tu dh rasa cm rasi skit br la slow2 ckp apa btul,apa x btul dgn cara yg plg lembut dan x trasa hati...
aku ckp melalui pengalaman je...x tau la btul ke x pe aku ckp ni...so cm ckp amir raja lawak yg x lawak tu
i'm sorry....





Rabu, 29 April 2009

SyuRga cinTa


..................

tajuk cm islamik je bunyinye kan...u all tau x apa dia tu...ala...ni tajuk citer sbnrnya yg akan kuar wayang 21 mei ni...heroin dia heliza af yg cute tu....aku ada tgk dia nye making off ari tu...nmpk cm best je...trasa gk nk pi tgk...tp x kn citer jiwang nk pi tgk ngn laki kot...nati org ckp aku gay lak...hahah...nk ajak bdk tu jauh ngt nun jauh di semenanjung...wah...rindu kamu ngt....

tp apa pn akn ku tgk gk citer ni sbb aku rasa citer ni ada persamaan gk ngn diri ku ini...ye la...kalu nk kire aku cm hero dlm citer tu gk si Awal tula..poyo je..(bkn bab encem k) ...kisah dia si Awal tu bdk bandar,jnis sosial hbs la...life dia kl style la kn.. clubing,pompuan,minum,player...wah...lbh kurang aku dulu tul...tp last2 dia jatuh hati kat sorg awex yg baik,sopan santun,islamik hbs la, lakonan heliza...sama cm aku skrg gk dh t'paut pd sorg awex ni cute,baik,islamik,sopan santun....emmm....

so pd cik munirah....i harap u leh trima i seadanya...nati u kne tgk citer ni k....






Isnin, 27 April 2009

Hangout with my friends


..........

gaji oh gaji...time plg best utk org bekerja bile dh duit msk...ye la...lps pnt keje,br syok dpt hasilnye...dulu aku x hargai pn parent aku bg duit blanje kat aku...yg aku tau hbs kn je...teruk tul kn...skrg lps dh keje br tau ssh nk cr duit ni tau x..skrg stiap benda yg aku bli aku rasa aku hargai sgt..rasa puas tau dpt bli brg guna duit kite sdiri...so aktiviti aku minggu ni apa lg kalu x shopping,melepak...hahah


24.4.2009

pg tu pi la keje cm biasa...so lps settle sume hal kat opis tu aku gerak la pi kcg kol 2 tu..aku mmg stiap khamis keje half day..tu yg best banding org lain...hehe...br je msk gaji dh kopak dok byr hutang kedit kad la,bil tpn la,sewa umh la...adoi...so lps settle kn hal tu aku pi la misi siapkn misi utama aku ari tu...sbnrnya nk jumpe ngn org etika emas ni yg mana aku ngh plan nk wat investment ngn diaorg dlm gold invest...so lps dok bincang2 ngn pjg lebar ngn dia aku rasa mmg bgs la projek ni...aku rasa u all pn patut join yg mana kelebihannye dia bkn saja kite dpt gold bar tu,tp tiap2 bln diaorg akn bg kite 600 bg 200g yg kite beli..

lps siap sume tu aku pi la lepak jap kat wisma Hopoh sbb dgr ada sale kat Lea Center tu...wah...bkn main ek rakyat malaysia ni...pantang dgr ada sale...mesti diserbunye...t'msk la aku kn...haha...x bli pn dpt cuci mata pn ok gk...

25.4.2009

bgn ari tu x la lwt ngt...bdk2 lain dok lentok lg...mmg dh kebiasaan cm tu pn...aku je la plg awl bgn...x leh la tido lama2..nati pening..so boring2 tu aku isi la masa tu ngn cuci kete skit...org ckp biar kete buruk pn..tp biar nmpk bersih...tul x..

so ari ni ari minggu...x sah la kalu org bujang cm kitaorg ni x kuar kn...x kn nk jd cm ank dara melayu t'akhir b'kurung je kat umh...so aktiviti p'tama ari ni ialah kuar mkn lu...perut plg penting kne jaga...kalu x,b'gendang la dia...

so lps mkn tu kitaorg pi la wisma seberkas..sini it mall la cm low yat kat kl tu...bos aku tu suh wat projek wireless kat skolah ni...so kne la aku usha2 ap yg sesuai dipakai,harganye...so ada la aku jumpe 1 wireless router ni model Dlink...harga dlm 289..smbl2 tgk brg network tu aku tgk gk la latest2 model hp...waduh...ada yg cun la...nokia E75 cun siot...harga dlm 1800...x kn aku nk bli lg...br je bli yg ni..ala...x yah la...simpan je la duit tu kn...

lps hbs hal kat situ kitaorg gerak lak ke parkson kat waterfront utk tgk wyg...nk tgk skit citer bohsia...nmpk promo cm best je...so msk wyg kol 7.15...sementara ada masa lg tu apa lg...pi shopping lu la kat srwk plaza tu...b'pusu pusu org...mcm2 ragam ada tgk...cuci lak mata aku ari tu...apasal la u all dok seksi sgt ni...letih aku jln kne tunduk tgk lantai je...huhu...so ari tu smpt gk la aku sambar sepasang kasut ni..sini mmg tul2 sale la...geram tgk kasut yg aku br bli 2bln lps...dh kurang harga dia...ruginye bli awl ari tu...




jam dh 7.15pm..so lps mkn kitaorg msk la panggung...ok gk la wyg dia sini walaupn krusi dia lg bsr kat mid tu..hampeh tul sblh aku ari tu laki la...dah la bau arak..hampeh tul...lyn gk la citer ni...tp x byk aksi sgt la...dia mmg citer ttg kisah bohsia la...so sape2 nk jd bohsia tu x yah la rosakkn diri u all..wat pe bg diri tu diratah mat2 rempit tu free2...hampeh je tau mat rempit ni...

pntnye jln...blk umh lu mandi2 segarkn bdn...so lps relaks2 jap kwn ajak kuar lg dlm kol 1am tu...kuar aje la pusing2 tgk kupu2 mlm...sunyi je la bandar kch ni...x de nk tgk mat rempit lari dr road block cm kat kl tu,mat2 keter bakar line,bohsia b'tengek ats rxz...so lepak je la kat kdai lyn shisha...kpale pn dh pusing2 so blk umh tido...




26.4.2009

ari ni x de la aktiviti sgt...lps mkn tu kitaorg pi kat the spring je...niat utama pi situ aku nk tgk harga semasa emas je kat kadai habib tu...ok la tu rm115 segram...dh alang2 smpai situ apa lg...shopping lg la...bli la skit brg2 umh,baju keje...so ari dh lwt dlm kol 4pm aku pn gerak blk lundu...

.....................

exora


syabas kpd proton yg telah kuar kn mpv pertamanya...anda pasti terpesona...itu la moto bg mpv br ini...aku x nafikn tu bile mana aku b'peluang tgk dpn mata sdiri pd ari ahad lps time diaorg wat promo kat the spring ari tu...aku rasa x rugi la sape bli kete ni sbb luaran cun,dalaman kemas,selesa,luas,harga b'patutan dlm 75k..cuma enjin dia la skit kot kurang power skit sbb 1.6 je...aku harap dia akn kuar kn model 1.8 lak nati...


proton exora

Khamis, 23 April 2009

jom main emas lak

Salam sume...dh lama aku x wat post ttg investment ni...ada baca x post sblm ni yg aku citer ttg unit trust tu?skrg aku nk b’jinak2 ngn pelaburan emas lak...nmpk cm yg ni lg untung lak...

Ye la kn...dlm al quran sdiri pn ada sebut ttg emas ni kn...zaman nabi pn guna dinar emas..so utk lebih fhm lg pe kata u all baca skit ttg apa itu pelaburan emas ni...

Emas merupakan pelaburan yang amat baik untuk jangkamasa sederhana dan panjang.

Ini kerana nilai emas sentiasa meningkat dari tahun ke tahun.

Sebagai contoh,

- harga untuk 1 ounce (31.10 gram) syiling Kijang Emas pada:

>> 18/7/2001 ialah RM1082.00
>> 7/6/2008 ialah RM3048.00 !!!

Bagaimana saya nak mulakan simpanan emas? tentulah jawapannya kena ada duit. Betul tak?
Sebelum ni kita hanya buat simpanan kalau ada lebih duit gaji di bank. Macam saya setiap bulan buat potongan gaji ke ASB loan dan juga insurans utk tujuan simpanan dan perlindungan. Pendek kata, panjang pun kata, sebelum tahu tentang faedah emas ni kita hanya tahu simpan duit kertas aje. Apa kata kalau kita simpan emas pula...

Sekarang ni ada 3 cara untuk menyimpan emas.

1. simpan emas fizikal

Ada 4 jenis emas fizikal yang biasa pengumpul emas simpan buat koleksi iaitu:-
1. barang kemas macam rantai, subang, gelang tangan dsb.
2. Syiling emas / dinar
3. bar / wafer
4. Jongkong

2. Simpan emas dengan buku akaun

Ada 2 buah bank di malaysia yang buat macam ni iaitu:-
1. Public Bank
2. Maybank

3. Simpanan emas melalui syarikat

Saya beri 2 contoh syarikat yang popular dalam pelaburan emas ni iaitu:-
1. Etika Emas
2. Afa Gold sdn bhd

Sekarang anda bolehlah buat kira-kira duit yang ada sebelum tetapkan untuk mulakan simpanan dengan cara yang mana satu ye...

Dah buat kira-kira duit yang ada? kalau sudah, anda tetapkan pula nak buat simpanan yang mana satu.

Cadangan saya yang pertama

kalau anda sukakan emas fizikal dan takde masalah untuk menyimpan untuk jangka masa yang lama anda boleh lah simpan emas fizikal. "Best tau dapat pegang emas ni. rasa macam orang kaya je dapat pegang emas banyak-banyak. Jangan sampai riak,sombong dan bongkak dah la yer".
Anda bolehlah peruntukkan duit lebih anda setiap bulan tu untuk beli dinar, kalau 1 bulan kumpul 1 dinar, setahun dah ada 12 dinar. Banyak tu...


Cadangan saya yang kedua

Kalau anda rasa takut nak simpan banyak2 emas fizikal tu, anda boleh buka GOLD INVESTMENT ACCOUNT (GIA) di Public Bank atau Maybank.
Caranya anda pergi ke kaunter perkhidmatan pelanggan dan bagitau pada staf yang bertugas yang anda nak buka buku pelaburan emas. nanti staf tu akan bagitau la caranya...
(Dengar citer Public Bank benarkan tukar GIA tu di HQ sahaja. Sekarang ni tengah runding dengan Habib Jewels supaya pelanggan boleh tukar GIA dengan barang kemas di Habib Jewels)

Bagi akaun simpanan emas ni anda kena 'monitor' selalu harga emas kat Public Bank dan Maybank. Kalau naik jual kalau turun beli. Websitenya ialah:-

http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html

http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/treasuryRates.do?chCatId=/mbb/Personal/INV-Investment&programId=INV03-Gold&cntTypeId=0&cntKey=INV03.03

Cadangan saya yang ketiga


Kalau anda nak duit tiap-tiap bulan sambil simpan emas, anda boleh cuba melabur dengan syarikat yang menawarkan pelaburan emas ni. Ada dua syarikat yang popular iaitu:-
Yang pertama Syarikat Etika emas yang selalu iklan kat TV dan Surat khabar tu. Konsep pelaburannya lebih kurang macam ni... Minimum pelaburan 100g emas. Emas tu kena beli daripada syarikat ikut harga yang ditetapkan syarikat. Kemudian syarikat akan bagi pinjam 100g kepada anda. Emas anda tu di pajak di arrahnu bersama 100g emas syarikat yang dipinjamkan atas nama anda. Arrahnu akan bagi 65% daripada nilai emas tu sebagai pinjaman. Duit pinjaman daripada arrahnu tu anda bagi pada syarikat untuk syarikat buat modal perniagaan. Syarikat akan bagi hibah kepada anda RM300 sebulan selama 6 bulan. Cukup tempoh 6 bulan syarikat akan bagi duit upah simpan dan tebus semula emas anda. Bila dah tebus tu jangan lupa pula untuk pulangkan semula emas syarikat. Emas anda tu boleh dijual kepada syarikat atau anda nak simpan sendiri atau anda boleh juga sambung kontrak lagi.

Yang kedua syarikat AFA GOLD SDN BHD. Konsepnya sama cuma hibahnya tak tetap. Minimum pelaburan 50g emas kena beli ikut harga pasaran emas semasa di kedai emas (FGJAM) tapi syarikat ada bagi diskaun lagi. Hibah yang diberi kalau melabur 50g emas syarikat akan beri hibah 2g emas setiap bulan. kalau labur 100g emas syarikat bagi hibah 4g emas lah setiap bulan.











rimas....

lama x menjenguk blog gua yg x seberapa pantas ni...apa pn thanks a lot to all my blog fan yg sudi baca celoteh ku ini..

sbnrnya br je msk opis ari ni...23.4.09...dlm 3 ari lps aku t'paksa ke pkg lundu tu utk mesyuarat verifikasi data...aduhh...rimas dan tension rasa dok main ngan sistem data emis,smm,sdm yg byk ni...silap wat akan kuar ralat lak...tuhan saje tau aku 3 ari dlm meeting room tu...rasa lmbt je masa b'lalu...dh la dikelilingi oleh org bsr2 je...aku je kecik...huhuh...bsr dr segi pengalaman,umo,jwtn la ek...bkn bsr lain...

apa pn ok la ni sume leh mematangkan aku dan leh bg pengalaman br utk aku utk lebih berusaha keras lps ni...insyaallah...

data yg perlu di edit,di tambah...pening...

Isnin, 13 April 2009

etiket sosial


salam sume...dh dekat 2minggu kot x update blog...em...x sempat la pulak...bkn pe minggu lps
5-8 april aku kne pi kursus kat penview inn sbb ada kursus etiket sosial...mula2 ingat cm borim je kursus ni...tp bile dh join ok gk la...meh nk citer skit pe yg aku dpt.. etiket b'maksud peradapan...yg mana sume la t'msk dlm aktiviti seharian kite seperti adap dimeja mkn,hadir majlis rasmi,cara pemakaian yg sesuai ke sesuatu majlis,etika b'pakaian bg anggota khidmat awam,cara b'jalan,cara duduk,b'bagai cara lg la...heheh...yg best nye peserta 40 org sume...tp boy just 8 org je..


bersama peserta lain time wat projek kumpulan

Rabu, 1 April 2009

kembali semula

lama nye x update blog...ada la dlm 2 minggu kan...bz bebono aku 2minggu ni...huhuh...13.3 ari tu blk kg aku kat klate...biasa la meraikan majlis p'kahwinan abg aku yg first...pnt siot wat majlis kawin ni...tp apa pn ttp best...emm...aku lak bile ek nk kawin...huhu....bestnye blk kg...byk aktiviti smpt wat...cthnye pi jumpe someone,jumpe kwn,pi cr makanan yg dh lama x makan kat srwk ni...em...i'm so hepi...


b'gmbr b'sama pengantin





so lps je blk dr cuti aku trus kne hadiri 1 kursus ict ni kat grand continental hotel...kne lak 5 ari kat situ...tp bkn pnt pn...just makan,minum,tido,pi hadiri bengkel...apa pn mmg best gk... lps tu br la minggu ni aku msk opis...


















ngn peserta kursus ngh breakfast



Selasa, 10 Mac 2009

cuti Maulidur Rasul

........
Mesti korang pn penuhkn aktiviti cuti 3 ari ari tu ngn aktiviti bestkn...em...aku lak x de la best sgt pn...tp ada gk la aktiviti utk di buat kat Kuching ni slama 3 ari tu...


6.3.09 (Jumaat)

Blk dr keje tu aku siap2 gerak pi kch nk anto kwn aku blk kl...Dia blk sbb nk b'tunang...emm...tunang dh dia ek...lps ni kawin...aku gk la cm ni je lg...huhu...Lps anto dia blk umah kwn aku kat bt3 tu...mlm tu x de wat pe dok melayan Raja Lawak final...Cam dh dijangka la kan..Kump Sepah akan johan...sedih tul aku tgk Amir tu...wat malu org klate je...X de kualiti lnsng...sori to say k...


7.3.09 (Sabtu)


bgn pg tu...ops...pagi ke ek???dlm kol 9am...plan ari ni nk pi ke Sarikin beli buah tgn skit utk blk kg sempena abg aku Sulung kawin(16.3.09)...Slmt Pengantin br ek...saje nk wish awl2...Lps lunch apa sume,dlm kol 12pm kitaorg gerak...dh lama x pi Sarikin ni...so sape2 yg dtg srwk tu x sah la kalu x mai sini...Sini kalu org pompuan mmg suke tul tau shopping..t'msk la aku...huhu...tp aku nk nasihat sile la bawak payung atau topi sbb sini amat pns tau...tu la awex2 yg dtg sume cm x pakai baju dh...pns nye psl kn...sakit mata tgk...huhu...So x la byk sgt aku bli brg...bli kain sutera psg utk kak ipar,kain sarung bali utk someone,Pooh utk Moon,baju,spek...

pekan Sarikin bersebelahan sempadan Indonesia



8.3.09 (Ahad)

Ari ni lak aku plan nk shopping2 skit kat area bandar Kch ni..Biasa la kn dimulakan dengan pegi isi perut lu...Lps tu pi jenguk wisma Hopoh lu teman kwn aku bli kasut..Lps tu kitaorg gerak ke The Spring lak...sini tempat aku plg ske shopping kat srwk ni sbb sini la yg plg bsr...Pusing punye pusing last2 aku sambar gak 1 kasut ni...aku dh lama aim kasut ni sbnrnye...tp tngu time sale cm ni la br ku nk bli...huhu...biasa la kne la jd pengguna yg bijak kn...

kasut ku yg comot


Lps dh pnt b'jln dlm mall ni lepak jap mkn kat food court dlm ni...pekena hot mocha secawan br la kembali bertenaga blk...



Mlm tu aktiviti awl2 tu cm biasa la lyn tv lu...Mata cm x ngatok lak aku rasa mlm ni...aduh...borim ni...aku pn ajak bdk2 ni kuar melepak kat town...dlm kol 12am kuar ari tu...aduh...apa ni Kuching...harap je bandar bsr...tp x de entertain lnsng sini...arghhh...aku pn pusing punye pusing last2 lepak je ngn bdk2 ni kat club...situ je la leh hilangkn borim time2 gini...lps dh nk pecah dada lyn tekno kitaorg pn pusing2 lg dan melekat lak kat Masja..Ingat nk tgk bdk2 moto main wilie,wikang...tp hampeh...lnsng x de...apa la mat rempit kat srwk ni...try la explore skit kat youtube tu tgk skill rempit2 kl...ni x..x leh blah lnsng diaorg ni...kol 4am mata dh tangkap nk lentok blk umh tido.....



9.3.09 (Isnin)

ari ni hari aku b'mula lwt skit...kol 12 br bgn...biol je kpale rasa ari ni...alahai...hjn lak ari ni...ari ni lwt skit kuar...dlm kol 3 cm tu la kitaorg kuar pi wisma seberkas..wisma seberkas ni kalu kat kl leh dikatakan cm Plaza Low Yat la..tempat gadget la..ada jual pc,laptop,hp,supemarket and many more...plannye aku nk bli photo papper je...saje je jenguk2 jap kat kdai2 hp kat dlm tu...belek punye belek aku t'beli lak 1 hp lg..nokia E71...

hp ku yg gedebak


hp ni sbnrnye dh lama aku ske...ingat x nk bli,yg ada skrg ni pn still ok lg.. tp x tau la knape leh sambar gk...ni la credit card nye psl...x de cash dlm wallet pn duit plastik ni pn jd...Lps tu dlm kol 6.15pm gerak ke airport lak ambik kwn aku yg br blk dr kl tu..Lps tu mlm m'jelma..perut pn udah b'bunyit...so kitaorg pn m'cr la kdai mkn utk mengisi apa yg 0 ni...plannye nk pekena nasi kerabu kat food court sblh arif hotel tu,tp ttp lak ari tu...so lepak kat raja ayam penyet je la...sini mmg tul2 raja la...meja dia mmg sentiasa full diisi customer...Kalu nk diikutkan bkn la pelik sgt pn ayam penyet ni,just nasi putih,peha ayam yg digoreng garing,ulam2,sambal belacan...kalu kat kb lg best nasi kukus ayam goreng tu...

Lps siap mkn tu dok borak2 skit ngn bdk2 ni...lps tu kitaorg tgk la ada awex cun lak sblh table kitaorg ni ngh mkn ngn mak dia..dr ckp dia aku tau ni org semenanjung gk...maybe dtg b'cuti kot...tiba2 auntie ni nk byr la apa diaorg mkn td...lps tu buka la purse dia...tiba2 ntah cm ne la leh lak t'jatuh...hbs t'keluar isi perut purse dia tu...pehh...wa ckp lu...bkn not2 rm5...tp rm 50 je yg berselerak tu...hbs org dlm kdai tu tgk..haha...cuak gile aku tgk muka auntie tu..
So perut pn dh kenyang aku pn mula la menyusur mlm yg dingin gerak blk ke umh ku kat Lundu...smpai umh pn dh kol 11pm...bdn pn dh pnt gile...lps mandi,siap2 trus tido....


Jumaat, 6 Mac 2009

kisah yg menyentuh hati

Sedih lak bile aku baca cerita ni...korang try la hayati ceter ni ek dan fahami maksud tersiratnye...Apa yg leh disimpulkan adalah hargai org yg ada disamping kite skrg dan luahkn apa yg spatutnye diungkap sebelum tiba2 kite menyesal sepanjang hayat....

............

S
alleh dan Salleha sedang duduk bersama di taman kampus tanpa melakukan apapun, hanya memandang langit sementara sahabat-sahabat mereka yang lain sedang asyik bercanda ria dengan kekasih masing-masing.

Salleha : ” Ahhh!! aku bosan. Aku berharap aku juga mempunyai kekasih yang dapat bersama berkongsi waktu denganku. “

Salleh : ” Nampaknya cuma tinggal kita berdua saja yang masih single mingle, masih tidak mempunyai pasangan sekarang.” (keduanya mengeluh dan berdiam beberapa saat)

Salleha : ” Aku ada idea best nie. Kita adakan permainan jom? “

Salleh : “Errr? Permainan apa? “

Salleha : “Ermmmmm… sonang tu bah. Apa kata kau jadi kekasihku dan aku jadi kekasihmu tapi hanya untuk 100 hari saja….. camnerr okay tak? “

Salleh : ” Baiklah… lagi pong aku juga belom ada agenda apa-apa untuk beberapa bulan nie. “

Salleha : ” Lerr… cam tak ikhlas jerr…. nak tak nak??… semangat sikitlah! Hari ini akan jadi hari pertama kita bercouple. Kita ke mana sekarang? “

Salleh : ” Camnerr kalau kita nengok wayang ajerr? Kalau tak salah cerita Love Is Cinta tengah now showing nie….. Ajeb ngan Adha cakap citerr nyerr best tau.. dia orang kasi 4 bintang lagi. “

Salleha : “OK sett!!!…. Jom kita pergi sekarang. Pastu kita gi karaoke yerr… agak-agak kalau kita ajak sama MasPenn ngan Lili tu dia nak tak??? “

Salleh : “Boleh juga…” ( mereka berdua pun pergi menonton, berkaraoke dan Salleh menghantar Salleha pulang selepas itu )

Hari ke 2 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu untuk berbual dan bercanda di kafe, suasana kafe yang remang-remang dengan alunan muzik yang syahdu membawa hati mereka pada situasi yang romantis. Sebelum pulang Salleh membeli sebuah kalung perak yang berloketkan sebiji bintang untuk Salleha.

Hari ke 3 :

Mereka pergi ke Mall membeli-belah untuk mencari hadiah buat Lady Rye, seorang sahabat Salleh. Setelah lelah berkeliling dalam Mall, mereka memutuskan untuk membeli sebuah jam tangan. Setelah itu mereka beristirehat dan duduk di foodcourt, makan sepotong kuih dan satu gelas jus berdua dan mulai berpegangan tangan untuk pertama kalinya.

Hari ke 7 :

Bermain bowling dengan teman-teman Salleh. Tangan Salleha terasa sakit kerana tidak pernah bermain bowling sebelumnya. Salleh memicit-micit tangan Salleha dengan lembut.

Hari ke 25 :

Salleh mengajak Salleha makan malam di Danga Bay. Bulan sudah menampakkan diri, langit yang cerah menghamparkan ribuan bintang dalam pelukannya. Mereka duduk menunggu makanan, sambil menikmati suara desir angin berpadu dengan suara gelombang bergulung di pantai. Sekali lagi Salleha memandang langit, dan melihat bintang jatuh ( shooting stars ). Dia mengucapkan suatu permintaan dalam hatinya.

Hari ke 41 :

Salleh menyambut ulang tahun. Salleha membuatkan kek ulang tahun untuk Salleh. Bukan kek buatannya yang pertama, tetapi kasih sayang yang mulai timbul dalam hatinya membuat kek buatannya itu menjadi yang terbaik. Salleh terharu menerima kek itu, dan dia mengucapkan suatu harapan saat meniup lilin ulang tahunnya.

Hari ke 67 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu di Sunway Lagoon. Berjalan sama di The World’s Longest Pedestrian Suspension Bridge, sambil menikmati pemandangan. Naik The Viking, makan aiskrim bersama, dan mengunjungi kiosk permainan. Salleh menghadiahkan sebuah boneka teddy bear besar bermata biru untuk Salleha, dan Salleha membelikan sebuah MP3 thumbdrive player untuk Salleh.

Hari ke 72 :

Pergi ke Suntec City di Temasik. Melihat meriahnya pameran dari negeri Cina. Salleha mengajak Salleh untuk mengunjungi salah satu kiosk “Fortune Telling”. Sang peramal hanya mengatakan “Hargai waktumu bersamanya mulai sekarang” kemudian peramal itu menitiskan airmata.

P.S : Korang jangan pulak besok-besok gi jumpa tukang telek pulak… tang ini cuma buat sedapkan jalan citerr jerr…

Hari ke 84 :

Salleh mengusulkan agar mereka berlibur ke pantai. Pantai desaru kelihatan sepi kerana bukannya waktu percutian bagi orang lain. Mereka melepaskan sandal dan berjalan sepanjang pantai sambil berpegangan tangan, merasakan lembutnya pasir dan dinginnya air laut menghempas kaki mereka. Matahari terbenam, dan mereka berpelukan seakan tidak ingin berpisah lagi.

P.S Lagi : Tang peluk-peluk nie pong… korang jangan pulak nanti serang jebat pasai buat adengan peluk-peluk… sama jugak macam yang kat atas tu… sajerr nak panjangkan citerr…

Hari ke 99 :
Salleh memutuskan agar mereka menjalani hari ini dengan bersantai sambil berputar-putar tanpa arah tujuan keliling bandar dan akhirnya duduk di sebuah taman.

1520hrs

Salleha : ” Aku haus. Rest kejap okay. “

Salleh : ” Tunggu disini, aku beli minuman dulu. Aye nak minum “Green Tea”; You nak minum apa? “

Salleha : ” Biar I saja yang beli. Aye kan penat putar stering keliling bandar hari ini. Sekejap yerr “

Salleh mengangguk. Kakinya memang suka simpul biawak atau cramp kalau lama memandu.

1530hrs

Salleh sudah menunggu selama 10 minit and Salleha masih belum kembali juga. Tiba-tiba seseorang yang tidak dikenali berlari menghampiri Salleh dengan wajah panik.

Salleh : ” Ada apa Cik? “

Orang asing : ” Ada seorang perempuan dilanggar kereta. Rasa-rasanya macam temanmu tadi “

Salleh segera berlari bersama orang itu. Disana, di atas jalan yang panas terjemur terik matahari siang, tergeletak tubuh Salleha bersimbah darah, masih memegang botol minumannya. Salleh segera menelefon ambulan dan langsung mengikut Salleha ke rumah sakit bersama-sama ambulan. Selama 8 jam 10 minit, Salleh tidak senang duduk diruang menunggu bilik kecemasan. Sekejap berdiri… sekejap mundar-mandir.. fikiran Salleh bercelaru. Seorang doktor keluar dengan wajah penuh penyesalan.

2353hrs

Doktor Zuhana : ” Maaf, tetapi kami sudah cuba melakukan yang terbaik. Dia masih bernafas sekarang tapi Yang Maha Kuasa akan segera menjemput. Kami menjumpai surat ini dalam kocek bajunya. “

Doktor Zuhana memberikan sekeping surat yang terkena percikan darah kepada Salleh dan Salleh segera masuk ke dalam bilik rawatan untuk melihat Salleha. Wajahnya pucat tetapi kelihatan damai. Salleh duduk disisi pembaringan Salleha dan menggenggam tangan Salleha dengan erat. Untuk pertama kali dalam hidupnya Salleh merasakan torehan luka yang sangat dalam di hatinya. Butiran airmata mengalir dari kedua belah matanya. Kemudian dia mulai membaca surat yang telah ditulis Salleha untuknya.

Sahabatku Salleh…
Ke 100 hari kita sudah hampir berakhir. Aku menikmati hari-hari yang telah ku lalui bersamamu. Walaupun kadang-kadang kau buat derk dan tidak dapat ku membuat telahan, tetapi semua perkara itu telah membawa kebahagiaan dalam hidupku.

Aku sudah menyedari bahawa kau adalah jejaka yang berharga dalam hidupku. Aku menyesal tidak pernah berusaha untuk mengenalmu lebih dalam lagi sebelumnya.

Sekarang aku tidak meminta apa-apa, hanya berharap kita dapat memanjang hari-hari kebersamaan kita. Sama seperti yang ku ucapkan pada bintang jatuh malam ( shooting stars ) itu di pantai, Aku ingin kau menjadi cinta sejati dalam hidupku. Aku ingin menjadi kekasihmu selamanya dan berharap kau juga akan berada disisiku seumur hidupku. Salleh, aku sangat sayang padamu.

yang ikhlas....
Salleha...

Tiba2 selepas hbs membaca surat itu keadaan menjadi cemas seketika...Nafas Salleha naik turun dengan begitu kenyang sekali...Salleh mula cemas...dia terus memanggil doktor...
Hayat Salleha tidak pjg...dia menghembuskan nafas selepas meluahkan apa yg tersirat dihatinya kepada Salleh melalui suratnye itu...

Salleh redha dengan apa yg terjadi....
Namun jauh di sudut hatinya begitu menyesal dengan diri nya sendiri....dia kecewa kerana tidak menggunakan peluang yg ada sebaik mungkin....Penyesalan lebih hebat lg bile insan yg disayangi hilang dalam hidupnye.......

.......

Isnin, 2 Mac 2009

oh peperiksaan...

..........
Peperiksaan??lama sudah aku x dgr p'kataan tu slps 2thn aku grad dr ciast dulu...dulu2 bkn main study kalu mlm sebelum exam tu,smpai x tido mlm...tp last2 kantoi gk....tp apa pn syukur la dpt gk grad...dulu cukup mls kalu bunyi ada test...adoi...tp skrg siap aku mohon utk menduduki peperiksaan p'khidmatan awam ni...mana x nye...kalu x lulus exam ni alamat nye smpai ke tua la x kn disahkan dalam p'khidmatan...

Last week 26.2 aku pi la exam tu kat Pusat Islam di Kuching tu...Ramai gk calon...Pening siot nk hafal sume pekeliling,arahan perkhidmatan,perbendaharaan,peraturan2...



buku pkpa yg kne ku hafal


Aku smpai kat situ dalam kol 8.30am...cehh...awl je smpai..exam start kol 9.30am-10.30am..Ari tu aku pi ngn 4 org kwn aku..Lps tu diaorg pn pngl msk dlm dewan...apa lg,trus cr port baik punye...aku cr la muka2 yg nmpk pandai dan cun skit...heheh...trus landing blkg diaorg...bkn niat nk tackle pn,tp sbg talian hayat je...mana tau kehabisan peluru semasa b'[erang tu,leh aku mitak bantuan...

Lps tu start la m'jawab...peh...soalan mmg hot and spicy tul la...patut l
a Cuepas mrh sgt ngn exam ptk tu...ssh yg amat...menguji minda tul la...dh la soalan x b'kaitan ngn tugas dia tnye...aku pn syor kan gk la pd jpa sila la kaji blk sukatan peperiksaan ni.

Lps tu tiba2 pengawas ckp masa ada 10minit lg...gelabah gk...ada lg soalan aku x jwb time tu...hrmm...apa kg...guna la talian hayat aku td tu...aku pn mulakan operasi mengintip dr awex dpn aku tu...hehe...walaupn dia cm cuba ttp,tp aku mengunakan sgala skill aku utk meloloskn mata aku gk utk m'dptkn sdikit jwpn dr dia...hehe...last2 aku b'jaya selesaikn gk sume misi aku tu...



awex baju merah tu la aku jeling

so 10.30am exam pn hbs...harapnye dpt la lulus...x sngp aku nk ulang skali lg..Dh hbs exam apa lg...pi melepak la pulak....mls nk citer pe aku wat lps tu...dlm kol 5pm aku pn blk la Lundu blk...wslm...

Rabu, 25 Februari 2009

Mauk kitak bljr klakak srwk sik?

heheh...saje wat gimik tajuk tu...fhm x??kalu x fhm rujuk la kamus bhs srwk di bawah tu...best gk kalu tau byk dialek ni...nati leh la ckp bhs srwk ngn kwn2 u all ek nati...

Kamek = Saya
Kitak = Engkau
Nya =Dia
Sik =Tidak / Tak
Sik Ada =Tiada
Sikboh =Jangan
Kenak =Kenapa
Sitok =Sini
Sinun =Sana
Sia =Disana
Sine =Dimana
Ne =Mana
Madah =Cakap / Beritahu
Kelakar =Bercakap / Bersembang
Sidaknya =Dia orang
Sidak =Orang
Empun =Punya
Kinektok =Sekarang
Dudi =Kemudian
Gago =Sibuk
Ya =Itu
Kacak =Cantik
Gilak =Sangat
Ceridak =Tak Terurus
Ngambor =Bersepah
Entingal =Degil`
Plente =Main-main
Nekik =Naik / Panjat
Geruk =Tengkuk
Somet =Misai
Jeraya =Jalanraya
Singkol =Rasa Pelik
Pasar =Pekan
Asuk Anjing
Manok Ayam
Gadung =Hijau

Ari Marek =Kelmarin
Ari Ya =Hari Itu
Bulak =Bohong
Tukuk Ketuk
Palu =Pukul
Tikam =Baling / Lontar
Congek =Manja
Gelik =Risau
Sigit =Satu
Duak igit =Dua
Tiga igit dan seterusnya =Tiga dan seterusnya
Biak =Budak
Miak kecik =Budak Kecil
Debah =Dibawah
Nyaman =Sedap
Motor =Kereta
Paloi =Bodoh
Kedak ya =Macam itu
Gia =Macam itu
Cam ya =Macam itu
Kembang =Bengkak
Lawa =Sombong
Lejuk =Jemu
Bait =Baik
Belon =Kapalterbang
Gerek =Teman Lelaki / Wanita
Bergerek =Dating
Can =Teman Istimewa
Lan =Jom

Nerais =Teriak / Jerit
Nyering =Bunyi kuat
Lamak =Lama
Tunggah =Panggil
Temu =Jumpa
Pusak =Kucing



Selasa, 24 Februari 2009

Sarawak oh Sarawak...

Sarawak oh srwk...tiba2 ari ni aku tringat blk kenangan aku semasa awl dtg sini..pejam celik dh nk msk 10bln aku disini..cptnye masa b'lalu..

ok...jom imbau blk... srwk best gk tau...so sape2 yg kne posting sini jgn la dok takut ke,risau,pi cr kabel optik,fiber ke apa jnis power utk tlg korang utk diejas supaya x dtg sini...Rugi tau kite buang masa muda kite tanpa k
eluar dr kehidupan biasa kite....Pengalaman x kn dpt dibeli di psr borong...org ckp biar ssh dulu,tp senang kemudian...tp kalu nk ckp ssh mmg ssh gk la di awl kn...ye la...sume br kn...

..............
Sedih tringat blk tanggal 11.5.2008 kol 7pm aku b'pijak di bumi kenyalang ni...x de sape pn insan dikenali disini..Just m'harapkan kwn2 aku yg diposting sama seramai 5org yg aku knl dekat KLIA iaitu wan,izee,fakri,khairul dan shah..






Sampai je sini dh gelap..so x tau nk pi mana trus pi kat kaunter teksi tu utk dptkn info utk cr hotel...so lps tnye apa patut dia suh la pi check in kat Merdeka Palace..kitaorg x pikir apa pn dh..bdn dh pnt gile dok heret beg...yg penting cr tpt landing...

sampai kat hotel tu mak oi...apa gile hotel yg dibawak diaorg ni...rabak kitaorg mlm tu...sewa saje rm450 pernight....emm....nk x nk on aje la dh tu x de choice lain...tp apa pn mlm tu mmg tido lena la...apa x nye vip room di bg nye...hrmmm....melayan duit kitaorg...


Pg tu sedar awl...biasa la semangat nk pi lapor diri kat jpn...first day keje kn...skrg hampeh...rasa mls je nk pi opis skrg...huhu...ni la manusia kn...awl2 je rajin...Ok..bgn tu tgk jam kol 6...aduh...tul ke ni...selak langsir dh cerah je...jam aku rosak ke ni??br aku ingat aku di bumi srwk..sini dia awl skit waktunye dr semenanjung...so apa lg...sume kalut dok siap2...lps tu settle sume,breakfast skit kat coffe house bwh tu trus kitaorg pi ke Jpn srwk...sampai2 di situ t'kejut kitaorg tgk dh ramai geng2 lain gk dh sampai yg mana dr seluruh semenanjung gk..Nasib diaorg pn sama la ngn kitaorg,mangsa diskriminasi...huhu...Lps taklimat apa patut,pi wat pasport..Pasport??aku rasa cm PATI lak aku...msk dlm negara sdiri pn kne pakai pasport...hrmm...






So lps tu urusan di sini x settle lg...kitaorg diberitahu kne stay lg utk 1 mlm...emm...apa la nasib...heret beg lg la...aduh...berat...ntah apa aku bawak aku pn x tau...biasa la kn 4thn nk dok sini...heheh...korang pn cm tu gk kn...sume benda bawak...Ptg tu lps hbs opis hour,kitaorg trus kn perjuangan hidup...ya...itu dia...cm ne ssh pn hidup mesti diteruskn...kitaorg heret beg lintas jln,langkah longkang,cuci mata,akhirnye smpai la kat hotel seterusnya...ntah apa nama ntah..lupe lak aku..hotel ni ok gk la..dlm rm80 je...ambik 2 bilik dan masing2 rehatkn diri utk esk hari lak..

Hari ke3 di Srwk..hari ni hari yg buak kitaorg cuak...hari ni br la di bagi surat posting sekolah mana yg bakal kitaorg b'khidmat...dugaan tul....so lps dpt tau syukur la aku dpt kat area Lundu je...x jauh sgt dlm sejam dr bandar Kuching.Ada member aku yg lain dpt sibu,bintulu,sarikei dll...dgr citer teruk gk diaorg...ada kne naik perahu,jln kaki b'batu2..Lps tu smpai2 skolah rumah sewa lak cm reban ayam,x de api air...huhuh....sbr la den...

Utk posting di Lundu aku dan kwn ku Jai di tempatkan di sana..Mujur la diaorg ada sediakan pajero utk dibawa kami ke sana..Dlm p'jalanan tu ada gk la sembang skit2 ngn pak cik driver tu..dia ckp bgs la kne Lundu..situ sume ada...nk pi pasar dekat,pjbt pos,kedai runcit,hospital...emm...sampai2 situ aku tgk ok gk la...dia cm pekan kecil gk la...Smpai situ trus cr umh sewa..mujur ada staff kat ppd tu tlg cr kn umh sewa...

Adoi...citer bab umh sewa ni sedih rasa...huhu...Mula2 tgk cm umh setinggan kat Kl tu je...sori...bkn b'lagak,tp kenyataan...x padan ngn sewa...adoi...knape la org sini nk ambik kesempatan lak ats kesusahan kitaorg ni...nk x nk ambik je la...so dok la situ kitaorg utk sebln...

Lps tu dpt tau ada rumah yg skrg ni yg kire ok skit la dr dulu,trus kite pindah...so skrg hidup la aku di perantauan ni b'khidmat utk negara...kuikuikui.....


Tu la serba ringkas coretan aku di tempat org...kalu nk tulis pjg lg...tp yg lain2 tu biar la aku je yg tau...

wasalam....



B'pns di padang


alopp....ari tu 17 dan 18.3 aku di minta utk bertugas untuk jd pegawai utk sukan sekolah2 daerah Lundu ni...Sekolah aku m'hantar wakil seramai 33 org student...penat tul 2 ari tu...seharian aku dok berjemur pns...dh la kulit ni dh hitam...tmbh lak dok kne pns lg...hrm...hitam cm periuk hangus jdnye aku..kuikui....tp apa pn ok gk la..ni slh 1 pengalaman br gk la kn..aku tgk bdk2 sini mmg kuat semangat tul..diaorg lari x pakai kasut pn..dh la ats track yg png,tajam lak tu tracknye..kecian kat student skolah aku..siap toerkoyak kulit dia..apa pn syabas diucapkn pd semua..sekolah aku dpt gk naib johan...

Selasa, 17 Februari 2009

ke show room










Elopp...saje nk bercerita skit...ari tu aku ada pi show room honda ngn kwn aku...dia plan nk bli kete...so aku cadang la ambik honda city ni...peh...cun siot...aku dh jatuh cinta pandang pertama bile tgk kete ni...haha...org lain cinta pandang pertama kat awex,tp aku kat kereta lak..biasa la aku bkn mat jiwang cm korang ye...kete ni keseluruhan nye mmg tip top...x akn rugi sape bli...harga dia around 90k...emmm....agak2 bile aku leh booked kete ni ek...

Lega Rasanya..

hye...dh lama aku x post artikel2 br...bkn pe...aku mengalami masalah b'kaitan terlupa password utk log in blog aku ni...waduh2...biasa la dh tua...senang je lupe...syukur la pagi td aku main teka,tiba2 mengena gak password tu...

Isnin, 2 Februari 2009

Yahudi oh yahudi


Artikel ini sy dpt dr email yg dihantar pd sy...Rasanya sy nk kongsi ngn u all sume..Bgs utk kite amalkn utk bangsa melayu kite gk...Harap suatu hari nati melayu bkn lg mudah lupe...tp melayu adlh golongan atasan...

........

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu “Mengapa Yahudi Bijak?”. Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau. Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu?

Beliau menjawab, “ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak” Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka.Setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.

Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dan merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah …… tekalah sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (code oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak.

Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!.

Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi. Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.

Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala, banyak ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbuck, Dell comptr, Cocacola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah, barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (goblok) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupon hakikat nya negeri Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin muskil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi goblok, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini.
Lihat saja Indonesia, jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya?

Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali.
Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirlah sendiri.

Di tesis saya ini, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawabanya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis esay sepanjang 5 mukasurat penuh. Esay nya hanyalah mengenai Mengapa saya gemarkan tomato!

Selamat sejahtera dan semuga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa.

Dr. Stephen Carr Leon

Wa’allahualam…